Laat gratis een pluk wol testen

Op de Dag van het Schaap mag u kennis maken met het meten van de wol van uw eigen schapen. Hierbij krijgt u inzicht in het micron gehalte van de wol. De eerste test wordt gratis voor u gedaan met de daar bij behorende uitleg. Ook kan er worden uitgelegd hoe u deze waardes kan verbeteren.

Wilt u wol laten testen? 

Een plukje wol is om te testen ongeveer twee vingers breed, afgeknipt zo dicht mogelijk op de huid. De locatie van het afknippen heeft de voorkeur van de midden zijde. Dit is halverwege tussen de voor- en achterpoten en halverwege de hoogte van de romp. Als er denkbeeldig een kruis wordt getrokken door het schaap heen, neem je de wol precies in het middelpunt. 

Hoe neem je een pluk wol het best mee?

De sample kan het best worden meegenomen in een papierenzak. Ook is een plastic zakje een optie, alleen is het verstandig dit zakje dan niet dicht te maken zodat de wol nog kan 'ademen'. Als het direct van het schaap komt kan er namelijk nog condensatie vrij komen. Graag op het zakje per sample de gegevens van het dier noteren die u in de resultaten terug wilt zien.

Bent u geïnteresseerd in het testen van meer dan één pluk dan kunt u dit op de Dag van het Schaap voor €3 per test laten uitvoeren. Dus alleen de eerste pluk is gratis.

Goede wol van de hei

Wol is niks waard, dat lijkt het credo tegenwoordig maar schapenhouder Sjraar van Beek is het daar helemaal niet mee eens. Hij komt op verzoek van de organisatie naar de Dag van het Schaap en laat zien hoe je wel geld kunt verdienen met wol, zoals hijzelf dat inmiddels ook doet met de wol van zijn Kempische Heideschapen. Luister naar zijn goeie verhaal, leer van zijn tips en stel al jouw vragen over zijn aanpak!    

Woltesten IMG_2108