De Dag van het Schaap 2022 was geweldig!

De prijswinnaars van deze 17e editie zijn:

*Nederlands kampioen schapen tellen: Reinder Bouwkamp (13 jaar)

 

*Nederlands kampioen schapen scheren beroepsklasse: Johannes Kloosterman

*Nederlands kampioen schapen scheren liefhebbersklasse: Dennis Kuiper

*Kampioen wolknippen: Jan van den Hardenberg

Meer informatie leest u op de schapen scheer pagina

 

*Mooiste schaap van Nederland: Dassenkoptexelaar 26308-63930 van Dries Beijeman

 

*Lekkerste schapenkaas van Nederland volgens vakjury: kaas van Bongastate

*Publieksprijs lekkerste schapenkaas: kaas van Doolgelukkig

*Lekkerste schapenzuivel: yoghurt van De Vreugdehoeve

 

*Dagkampioen keuring Suffolks: WHU/96198 van Henk-Jan Westhoff

*Dagkampioen keuring Hampshire Downs: BSH-52368 van Peter Beers

*Mooiste geit van Nederland: Boergeit Amira van Dierenhofstee, Erik Roelofsen

 

*Innovatieprijzen:

1e prijs: Fokken op wormresistentie.  Van NSFO

2e prijs: CAE/zwoegerziekte, CL, para TBC en Chlamydia in één onderzoek van GD

3e prijs: OviBabyBox van OviHandling 

Uitgebreid verslag van de innovaties leest u hieronder:

 

Innovatie Prijzen Dag van het Schaap 2022

Jury Rapport

De jury heeft de standhouders die een innovatie hadden opgegeven in de ochtend bezocht op De dag van het Schaap. Daar hadden de standhouders de gelegenheid om hun innovatie persoonlijk toe te lichten en te demonstreren aan de jury. Ook deze keer was de jury onder de indruk van het vernieuwende creatieve ideeën die op de markt zijn gelanceerd. Uit de inzendingen zijn 3 genomineerden gekomen:

1)     Fokken op wormresistentie.  Van NSFO

Worminfecties zorgen voor veel grijze haren onder de schapenhouders. Hoe voorkom jij zoveel mogelijk de worminfecties? Hoe behandel jij de worminfecties? Veel voorkomende vragen die schapenhouders elkaar stellen. Zeker aangezien steeds minder middelen beschikbaar zijn om worminfecties te behandelen. Veel ongemak voor het schaap, economische schade voor de schapenhouder.  NSFO heeft anders naar deze uitdaging gekeken en bedacht dat het mogelijk moet zijn om middels fokkerij door te fokken met de schapen die meer resistent zijn tegen wormbesmettingen. Uit hun onderzoek bleek dat 20% van de schapen verantwoordelijk is voor 80% van de wormeieren. Er zit dus een erfelijke factor. Met de fokwaarde voor worminfecties kunnen de schapenhouders nu verder fokken met schapen die meer resistentie vertonen tegen worminfecties. Met een eenvoudiger speekselafname kan de schapenhouder zijn meest resistente dieren vast laten stellen door NSFO.

2)     CAE/zwoegerziekte, CL, para TBC en Chlamydia in één onderzoek van GD

In onderzoeken naar diergezondheid is reeds ontzettend veel mogelijk. Zeker in de schapenhouderij gaat het er echter vaak om hoe dit laagdrempelig en betaalbaar kan worden gehouden voor de schapenhouder. Zeker aangezien de schapenhouderij ook regelmatig bezoek ontvangt van de burgers en zoönose op de loer ligt. Voor het schaap is het natuurlijk wel zo prettig als de schapenhouder tijdig en gericht de juiste acties inzet bij ziekte. Met één bloedmonster kan de GD nu 4 dierziekten vast stellen. Het kan ook met een melkmonster die de schapenhouder met een eenvoudig doe-het-zelf pakket kan afnemen en opsturen. De GD staat schapenhouders graag te woord om de gezondheid status van het koppel snel, eenvoudig en betaalbaar in beeld te brengen.   

 De jury heeft uiteindelijk na lang beraad beoordeeld dat NSFO de winnaar is, de tweede plaats voor de GD en een derde plaats voor Ovi Handling. Wat de doorslag gaf was dat wormbesmettingen bijna elke schapenhouder bezig houd met veel ongemak voor het schaap. NSFO heeft echt met een andere bril naar deze uitdaging gekeken en doordoor een andere invalshoek gevonden om worm besmettingen te voorkomen in plaats van te behandelen.   

3)     OviBabyBox van OviHandling 

Om de melkgift capaciteit en het groeipotentieel in kaart te brengen worden veel lammeren gewogen op 30 dagen leeftijd. Daarnaast worden de lammeren in deze periode behandeld. Met de OviBabyBox kan dit nu in één handeling en door één persoon eenvoudig worden verricht. Diervriendelijk voor het lam en arbeidsgemak en tijdbesparing voor de schapenhouder. Door de koppeling van de weegunit en het doseersysteem van medicatie krijgt elk lam de juiste dosering. Met de handreader kunnen de gegevens worden opgeslagen in het diermanagement systeem. Door het kleurblok ziet de schapenhouder welke lammeren zijn gewogen en behandeld.  Daarna komt het lam weer mooi op zijn pootjes op de grond. Een mooie praktische diervriendelijke innovatie.

 

De jury feliciteert de prijswinnaars!