Laatste nieuws

Nieuwsonderwerpen

jun 7, 2018 |
Alle nieuwsberichten,  |
jacques

Als er één onderwerp is dat de laatste maanden de Nederlandse schapenhouderij bezighoudt, is dat de wolf. De komst van dit roofdier leidt tot veel onrust. Tal van schapen zijn al door de eerste zwervende wolven gegrepen.

Hoe zal en moet het verder gaan met die wolven? Kunnen schapenhouders schade voorkomen of beperken? Als organisatoren van de Dag van het Schaap hebben we daarom expert Leo Linnartz van Wolven in Nederland gevraagd een presentatie te houden over wolven: hun gedrag en de groei van de populatie. Daarna zal Nicole Benning uit Nedersaksen een inleiding houden over wolven in Duitsland. Zij heeft een schapenbedrijf en in Nedersaksen zijn veel wolvenroedels. Haar ervaringen zullen wellicht Nederlandse schapenhouders kunnen helpen met preventie.

Deze wolvenlezingen starten om 11 uur in de lezingenzaal.

jun 7, 2018 |
Alle nieuwsberichten,  |
jacques

De grote kaas- en zuivelkeuring die tijdens deze editie van de Dag van het Schaap plaatsvindt, kent een aantal top-juryleden. Om 13.45 zullen culinair journalist Felix Wilbrink van dagblad De Telegraaf en Jasper de Jong, dit jaar verkozen tot fromagier van het jaar, uit de beste drie schapenkazen de lekkerste schapenkaas van Nederland kiezen. Dat doen ze live, op het podium in de Willem Alexanderhal.

’s Morgens zijn de voorrondes van deze zuivelkeuring. Zes keurmeesters, onder aanvoering van levensmiddelentechnoloog Barbara Hart, kiezen dan uit alle inzendingen de beste drie producten voor de finale. Dat gebeurt op het Melkschapenplein in de Beatrixhal en is grotendeels publiek.

Bezoekers mogen ook hun oordelen over schapenkazen vellen. Op het Melkschapenplein is ’s morgens de kans te proeven welke kaas het lekkerste is. ’s Middags wordt bekend welke zuivelaar met deze publieksprijs aan de haal gaat.

jun 7, 2018 |
Alle nieuwsberichten,  |
jacques

Alfons Uijtewaal van Stichting Huize Aarde en Diederik van Liere van CABWIM Wildlife Research and Consultancy hebben innovatieve plannen voor het terugbrengen van overlast door wolven. 

Ze gaan die presenteren in de lezingenzaal. Tijd 12.45-13.30 uur.

De sprekers horen dan graag suggesties van schapenhouders voor de  verdere ontwikkeling van hun plannen.

Deze door Huize Aarde en CABWIM Wildlife Research and Consultancy georganiseerde bijeenkomst is vrij toegankelijk.

 

jun 7, 2018 |
Demonstraties, Alle nieuwsberichten, Programma,  |
jacques

Zijn kuddewaakhonden geschikt om schapen te beschermen tegen aanvallen van wolven?

Kom 9 juni a.s. naar de Dag van het Schaap en ga naar de presentatie die Yvette van Veldhuijsen van Hondenschool Alert zal geven. Het wordt een praktijkpresentatie, op het terrein waar ook de hondenworkshops zijn.|
Er zijn 8 verschillende rassen kuddewaakhonden aanwezig!

mei 22, 2018 |
Alle nieuwsberichten, Workshops,  |
willemijn

De Dag van het Schaap heeft een compleet wolplein. Daar kunnen wolliefhebbers de hele dag hun hart ophalen. Particulieren en bedrijven zijn er met tientallen stands waar ze de mooiste wolproducten tonen en verkopen.

Voor wie wil leren: ook op het wolplein zijn workshops waaraan u kunt deelnemen. Lidwina Charpentier geeft een cursus ‘De ideale vilt/spinvacht’ met daarin alle weetjes over vachtsoorten, vezeltypes, schoonmaken, gezondheid en verwerking voor spinnen of juist vilten. Ester Floor en Margo Vonk geven een viltcursus.

Voor beide workshops geldt: er is een limiet voor deelname. Wees er snel bij. Mail naar wolplein@dagvanhetschaap.nl.

mei 22, 2018 |
Alle nieuwsberichten, Workshops,  |
willemijn

De Dag van het Schaap organiseert 8 bijzondere workshops ‘werkhonden’. Vier daarvan zijn voor schapenhouders die met border collies werken, vier voor mensen die kelpies inzetten bij hun schapen. Mike van der Most verzorgt de workshops met border collies, Reinier van Klinken en Freerk Heuker die met kelpies.

Deelname is gratis, aanmelden verplicht door een mailtje te sturen naar honden@dagvanhetschaap.nl met uw naam, adres en telefoonnummer en ‘kelpie’ of ‘border collie’.

De workshops zijn openbaar. Mocht u zich niet meer kunnen aanmelden, dan kunt u ze toch goed ter plekke volgen!

mei 15, 2018 |
Alle nieuwsberichten, Workshops,  |
jacques

Aanmelden voor de workshop ruwvoer analyseren is niet meer mogelijk. Ook deze workshop is volgeboekt!

mei 8, 2018 |
Alle nieuwsberichten, Workshops,  |
jacques

De workshop levende classificatie en de workshop 'Check de vacht' zijn volgeboekt. Alleen voor ruwvoeranalyse is aanmelden nog mogelijk.

mei 1, 2018 |
Alle nieuwsberichten, Programma,  |
willemijn

Kom naar de Dag van het Schaap met een foto waar jij op staat samen met je favoriete schaap! Misschien wordt jouw foto wel uitgekozen tot de allermooiste en krijg je daar later een prachtige afdruk van op canvas.

Fotograferen met favoriete schaap

mei 1, 2018 |
Alle nieuwsberichten, Rassen,  |
willemijn

Het Suffolk Stamboek Nederland en de rasvereniging Hampshire Down Nederland organiseren op de Dag van het Schaap grote keuringen van hun rassen. 

Suffolks en Hampshire down keuringen

Deze vinden gedurende de hele dag plaats in de Willem Alexanderhal. Een unieke kans om de toppers van deze heel bijzondere schapenrassen in levende lijve te kunnen zien én hun fokkers te spreken!

Informatie over de Suffolk: www.suffolkstamboeknederland.nl

en over de Hampshire Down: www.hampshiredown-nederland.nl

mrt 16, 2018 |
Alle nieuwsberichten, Standhouders, Sponsors,  |
jacques

Als organisatoren van de Dag van het Schaap mogen we met trots melden dat ForFarmers hoofdsponsor is!

Het mengvoederbedrijf was in 2016 ook al onze hoofdsponsor en organiseert elke editie de innovatieprijzen.

Meer informatie over ForFarmers en het uitgebreide pakket schapenvoeders: www.forfarmers.nl

mrt 16, 2018 |
Demonstraties, Alle nieuwsberichten, Rassen,  |
jacques

Boergeiten, Toggenburgers, Nubische geiten, Bonte geiten en Witte geiten. U zult ze zien op deze Dag van het Schaap.

Deze 5 rassen zijn er zeker. Ze worden gekeurd of geshowd. De geiten krijgen dit jaar een prachtige eigen plek in een grote tent op het terrein.

Volg welke geitenrassen er te zien zijn op deze site.

mrt 16, 2018 |
Demonstraties, Alle nieuwsberichten,  |
jacques

De inschrijving is geopend. Schaapscheerder kunnen zich nu inschrijven voor het spetterende NK schaapscheren!

Dit kampioenschap is een van de hoogtepunten van de Dag van het Schaap. Spannend, vaak verrassend en altijd heel veel publiek! De winnaar mag zich 2 jaar lang Nederlands kampioen schapen scheren noemen.

Aanmelden kan door een mail te sturen naar: scheerwedstrijden@dagvanhetschaap.nl

mrt 16, 2018 |
Alle nieuwsberichten, Programma,  |
jacques

Nieuw en groots. Dat wordt de keuring van schapenkaas op deze Dag van het Schaap.

Een vakjury zal 's morgens op het grote melkschapenplein de ingezonden kazen keuren en de beste 3 inzendingen selecteren. 's Middags, op het podium, gaat een andere jury uit deze 3 topkazen de beste schapenkaas van Nederland kiezen.

Dit wordt een unieke kaaskeuring.

Zuivelaars kunnen vanaf nu kazen inschrijven. Bel daarvoor met Herman van Assen, tel. 06-28745728.

De organisatie van het melkschapenplein en de kaaskeuring is in handen van beide melkschapenstamboeken, de Nederlandse Vereniging van Professionele Melkschapenhouders en de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders.

Laatste nieuwtjes

Op deze pagina houden we u op de hoogte van de laatste nieuwtjes omtrent de Dag van het Schaap. Ook kunt u filteren op nieuwsonderwerpen zodat u altijd het overzicht heeft van de meest recente berichten over uw interesse.

 

 

Meld u aan voor de nieuwsbrief